Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaKültürAşık Mahzuni Şerif

Aşık Mahzuni Şerif

“Mahzuni Şerif’in hali
Aramızda kara çalı
Gittiğin erkanı yolu
Sordum sormaz olayıdım…”

Bugünkü yazımın konusu günümüzde yukarıda yazdığım dörtlük ve daha niceleriyle sevilip tanınan asıl adı Arif Cırık olan Âşık Mahzunî Şerif. 1939 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Berçenek köyünde dünyaya gelen bir Türk halk ozanı. Bugün ölüm yıl dönümü olan Aşık Mahzuni 2002 yılında Köln’de vefat etmiştir.

“Ben ölünce sevenlerim toplansın
Ağlamayıp benim sesim çalsınlar
Dualar etsinler kendi dilimden
Gökyüzüne kızıl ışık salsınlar”


Doğum tarihi ve soyu ile ilgili bilgiyi yazdığı bir dörtlükle vermiştir:

“Tevellüdüm merak ise miladî otuz dokuz
Kasımın on yedisinde Zeynel babadan geldim.
Döndü anaya rahmolmuş, ehlibeyt meftunuyuz
Ben faninin acısına, seyrü sefadan geldim”

Eğitimine köyünde başlasa da daha sonra Ankara’ya nakledilen Mersin Astsubay Okuluna kaydolmuştur. Ankara Ordonat Tekniker Okulunda eğitim almaya başlamış, okulda yapılan aramada çantasında Alevi Bektaşi şairlerin şiir kitapları çıkması sonucu okuldan ayrılmış ve geri dönmemiştir. Babasının ısrarı ile dayısının kızı Emine ile evlenmiş bu evlilikten bir kızı olan Mahzuni, bu evliliği bir mektup ile sonlandırmıştır. İkinci evliliğini İtalyan asıllı Sovina adında bir kadınla yapmış, bu evlilikten üç çocuğu olmuştur. Fakat Sovina evi terk etmiş, Mahzuni üçüncü kez evlenmiş bu evlilikten de dört çocuğu olmuştur.


Türk müziğinin çeşitli alanlarından birçok sanatçı Mahzuni’nin söz ve bestelerini sıklıkla kullanmıştır. Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı? gibi daha nice esere imza atan ozanın hayatı ve sanatı üzerine yaptığı incelemeyi yazar Battal Pehlivan “Dom Dom Kurşunu” ismiyle yayımlamıştır.

Mahzuni Şerif’in eserlerini Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Mahzun Kırmızıgül gibi daha birçok isim seslendirmiştir. Aşık Mahzuni’nin 453 plağı, 58 kasedi ve yayımlanmış 8 adet kitabı bulunuyor. TRT tarafından hayatını konu eden iki adet belgesel çalışmasının yanında, 19 Aralık 2017 tarihinde Arda Müzik tarafından, “Mahzunî’ye Saygı” isimli bir albüm çıkarılmış ve albümde Mahzuni’ye ait 30 parça, 32 sanatçı tarafından seslendirilmiştir. 

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler